vendredi 25 juillet 2008

Petit déjeuner d'anniversaire

la chaleur moite,
le temps arrêté,
le son d'un furin,

... c'est l'été japonais

et mon anniversaire !
que j'ai voulu frais comme la rosée du matin !

avec pour commencer :


et ensuite,
Crème moelleuse de framboises :
200 gr de framboises environ
300 gr de tofu soyeux oboro
3 càs de sucre glace
2 càs de crème de soja ou yaourt
1 pincée de sel
quelques gouttes de citron
Mixer tous les ingrédients au robot pendant 5 bonnes minutes;
mettre dans des ramequins et réserver une nuit au réfrigérateur.
Servir frais.

Pain d'okara au yaourt et citron avec sa compote de myrtilles:
1 pot de yaourt de soja 
1 pot d'okara
2 pots et demi de farine
1/2 pot de sucre de cannes
1 càs d'huile
2 œufs
1 pincée de sel
1/2 zeste de citron bio et son jus
une càc de levure

Mélanger l'okara et la farine à la main pour bien les amalgamer;
ajouter la levure , le sucre, le sel et bien remuer avant d'ajouter les oeufs;
ajouter le yaourt et l'huile puis les zestes et le jus de citron.
Mettre au four pendant 30 mn à 180 degrés.
A déguster le lendemain avec une compote faite des myrtilles cuites dans un peu d'eau et un peu de sucre pendant une quinzaine de minutes à feu doux ou d'une compote déjà préparée.

Charlotte rose aux myrtilles:
cf recette de la charlotte rose et remplacer les fraises par les myrtilles dans le libellé des envies du printemps;

Tofu d'amandes au cassis:
servis cette fois ci dans de mini ramequins avec une petite cuillère de compote de cassis sur le dessus.
cf recette du tofu d'amandes dans le libellé du goût de l'été.


the english corner :
Tofu rasberries soft cream:
200 gr of fresh rasberries
300 gr of soft tofu
some lemon drops
3 soup spoons of ice powder sugar
2 soup spoons of soy cream or yogurt
one salt pinch
Mix everything in the robot for 5 mns then put in individuals pots and reserve one night in the fridge.

Okara lemon bread:
1 cup of plain yogurt
1 cup of okara
2 pots and a half of flour
half pot of millet sugar
1 soup spoon of oil
2 eggs
1 pinch of salt
1 coffee spoon of bakery powder
1/2 organic lemon zest and juice

Mix with your hands the flour and the okara until they melt well together;
add the salt, baking powder, the sugar and mix tehm then add the eggs;
add the yogurt, the oil and the lemon juice with the zests and mix everything good.
Put in a recipients for cake and cook at 180 degrees for 30 mn.
Serv the next day with a home blueberries compote made with fresh fruits in a little bit of water and sugar and cook for about 15 mns or a ready made one (Materne is fine, organic is better of course)

Pink blueberry charlotte:
half liter of milk for the english cream
250 cc of milk for the biscuits
vanilla essence
5 yellow of the eggs
5 soup spoons of white sugar
4 gr of kanten
200 gr of fresh blueberries

Put vanilla essence in the 250 cc of milk then drop the biscuits and put them one by one in a charlote cake; you will put biscuits filled with vanilla milk on the sides and in the bottom of the recipient.
Then put the milk at heat and once ready to heat stop the heat;
Mix the yellow egss with the sugar strongly, the add the milk and mix it at the same time to avoid the eggs to cook, then put it back in the casserole at a low heat and turn without stopping for about 5 mns then when the cream just starts to become more sicker, add the kanten and cook another minute; then take off the heat and transfer to a bowl to stop the heat.
Put the fruits in the charlotte on the biscuits then add the english cream once it is not too hot.
Put a plate on top and reserve on night in the fridge.
Before serving put it upside down in a plate.

Almond tofu with cassis:
serv in individual little pot with a coffee spoon of cassis ready compote on top.
You can find this recipie in the libellé "le goût de l'été"

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